Saltklypa #40 – Om friggatriskaidekaphobia og en verden uten C, Q og X

Sendingsleder: Marit

Milepæl: 40 episoder! Woo!

Frykten om fredag 13. heter friggatriskaidekaphobia eller paraskevidekatriaphobia. Listen over ting som tilfeldigvis har skjedd på en fredag 13. er satt sammen av diverse kilder som denne og denne.

Jeg glemte å nevne at på fredag 13. april 2029 kommer asteroiden 99942 Apophis sitt nærmeste jorden, og vil være nærmere enn satellittene våre. Det blir en fin fredag 13. i 2029 med (ekstremt liten sjanse for) masseødeleggelse av sivilisasjonen!

Massedød av fisk er like normalt som massedød av fugl (fra i fjor) og massedød av alskens andre dyrearter. Du kan også høre Marit prate om dette i den australske podcasten «The Skeptic Zone» #168 fra 7.1.2012.

På Nyhetsspeilet er det en litt annen vinkling, som vi mener er full av svada.

Mannen som i 1900 spådde masse ting om vårt nåværende samfunn: Du finner artikkelen som vi synes er litt spektakulær her, og alle spådommene her og her, så kan du selv se hvor godt han traff og på hvor mye. Husk: Han var ikke en spåmann men brukte alle trender, forskning, eksperter, og ressurser tilgjengelig for å gjøre gode forutsigelser.

P.S. Håper å se dere alle på Kritisk Masse! Vi skal spille inn et show live på scenen, og vi tar imot alle spørsmål, uansett tema. Kan du ikke delta på konferansen selv men har noe du vil vi skal prøve å svare på, send det inn i forkant!

4 tanker om “Saltklypa #40 – Om friggatriskaidekaphobia og en verden uten C, Q og X

 1. Hallo folkens, skulle bare gratulere hele gjengen for en bra podcast, det var på tide å få en på Norsk og den er bare fantastisk!!.
  Har bare ett spørsmål.for 2 uker siden var jeg sykemeldt od dermed hjemmeværende og da fikk jeg se på Go morgen Morge, ogb der hadde de ei JuiceTerapeut som bare snakket of toksiner og antioxidanter, er ikke dene juiceterapi bare noe pseudo vitenskap? virket som for meg, men ville bare høre deres menning. Takk for en så bra show, og vi sees på kritiskmasse!!! vil bli gøy å treffe dere. tror jeg har bare sett maritt på George Hrab showet i Februar Ifjor. Ha det bra.

 2. Toksiner i den sammeheng jeg forstår det ble presentert på God Morgen Norge, er bare vås ja. Men det er et kjærkomment argument hos alternativistene som mener at «toksiner» i kroppen er årsak til allverdens sykdommer, selv om de sjelden kan forklare hva de mener med toksiner eller på hvilken måte de fører til de som regel diffuse lidelsene de mener de fører til.

  Antioksidanter har kort sagt en viktig rolle i menneskekroppen ja, men summen av den gode forskning som er gjort viser ingen helseeffekt ved å innta antioksidanter som kosttilskudd. (Tvert i mot kan det ha negativ effekt.) Å innta antioksidanter via maten, f.eks. gjennom fruktjuice, er likevel en annen sak, og kan kanskje være gunstig, selv om det avhenger av mange faktorer. Har man et balansert og greit kosthold, og spiser anbefalte mengder frukt og grønt, kjenner jeg ikke til forskning som tyder på at enda høyere inntak av antioksodanter har noen gunstig helseeffekt.

  Takk for at du lytter til oss!

  Gunnar

 3. Når det gjelder rad 13 hos Norwegian:

  Den raden står ofte tom, noe som passer meg utmerket.
  På de litt eldre flyene til Norwegian er nemlig sete 12A og F fjernet for å gjøre det mer åpent ved nødutgangen. Ergo har sete 13A og F enormt god beinplass…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>